Istoricul Şcolii

Aşezată în depresiunea Cracău-Bistrița, la 30 km nord de Piatra Neamț, localitatea Crăcăoani s-a aflat permanent la intersecția a două drumuri comerciale de mare tradiție istorică; unul ce leagă două importante oraşe ale vechiului Ținut al Neamțului, respectiv Piatra Neamț şi Târgu Neamț şi un altul, din păcate nevalorificat în prezent, care face legătura spre Valea Bistriței şi, mai departe, spre Ardeal, prin Mitocul Bălan şi Buhalnița.

Vecinătatea altor două aşezări, remarcabile prin istoria lor (Ghindăoani şi Bălțăteşti), şi-a pus amprenta asupra comunității printr-un destin ce ține nu numai de proximitatea geografică, ci şi de spiritualitate. Pe teritoriul comunei se află două importante monumente religioase, M-rea Horaița şi Schitul Horăicioara.

Comuna face parte din arealul PARCULUI NATURAL VÂNĂTORI NEAMȚ, fiind singura localitate din țara unde zimbrii trăiesc în libertate (zona Mitocul Bălan-Chitele). De asemenea in zona limitrofă a satului Cracăul Negru se află unul dintre cele mai frumoase lacuri naturale din țară- Lacul Crucii.

Dispunând de o suprafață de 1764 ha teren arabil- fânațe şi 1025 ha păduri, locuitorii se ocupă preponderent cu agricultura, prioritară fiind creşterea animalelor. Exploatarea si prelucrarea lemnului este o activitate determinată de existența în zonă a unei mari resurse de material lemnos. Localitatea nu dispune de rețea de apă curentă şi canalizare. Din punct de vedere economic, populația este în mare parte defavorizată: puțini adulți au un loc stabil de muncă. Majoritatea populației este de naționalitate română şi de religie ortodoxă; aproximativ 24% din populatie este de etnie rromă. Datele statistice relevă faptul că numărul locuitorilor se menține constant (Conform PLAI –pag.18– zona Târgu-Neamț).

Atestat documentar din 1876 învățământul local trece printr-o serie de transformări de-a lungul timpului. Până in anul 1920 a functionat sub conducerea directorului Gheorghe Săvinescu, intr-o cladire cu doua camere. In perioada interbelica si până în anul 1963 elevii au putut învăța in aceasta școala șapte clase. In 1963 se da in folosinta actuala cladire a scolii a scolii, constuctie cu etaj, situata in centrul civic al comunei Cracaoani. Peste doi ani, din 1965, devine Școală generală cu 8 clase, iar din 1974 -Școală generală cu 10 clase.

În perioada 1989-1992, la învățământul tehnic–profesional au fost înființate clase cu profil corespunzător nevoilor de moment ale localității, respectiv două clase de industrie uşoară. Ulterior, s-a introdus invățământul complementar (clasele IX – X).

Şcoala este construită din cărămidă şi acoperită cu țiglă. Celelalte scoli din comună au o vechime considerabilă, Scoala Cracăul Negru-1878, Scoala Mitocul Balan-1894, iar Scoala Magazia-1894. In acest ultim sat, intre anii 1967-1969 s-a ridicat un frumos lăcaș de cult, actuala clădire a școlii. De asemenea, la Cracaul Negru, in anul 2012 s-a dat in folosinta noua scoala- o constructie arhitectonica deosebita.

Conform adresei numărul 1434/14.04.2009 a Inspectoratului Şcolar al Județului Neamț, Scoala cu clasele I-VIII Crăcăoani a devenit singura unitate şcolară cu personalitate juridică şi activitate financiar- contabilă, având în subordine Şcoala Magazia, Scoala Cracaul Negru, Scoala Cracaoani nr.2, Scoala Mitocul Balan.

Din data de 14.06.2012 in conformitate cu Hotararea Consiliului Local Cracaoani s-a stabilit noua denumire a scolii- SCOALA GIMNAZIALA ,,GHEORGHE SĂVINESCU”, omagiindu-se astfel si așezându-se in matca logica a istoriei personalitatea celui care a fost directorul Scolii Cracaoani in vremuri grele ce au urmat Primului Razboi Mondial, luptător si erou in cel de-al doilea Razboi Mondial.

ro_RORomanian