CALCULUL VARIANTELOR

CALCULUL VARIANTELOR

In cadrul partidei de sah este foarte important sa putem anticipa evolutia luptei printr-un calcul exact si cat mai indepart al mutarilor ce pot fi efectuate.

Calculul ne este necesar atat in aparare cat si in atac pentru a preveni pierderile materiale si strategice ori pentru a obtine diverse avantaje.

Dupa efectuare unei mutari a adversarului primul lucru la care trebuie sa fim atenti sunt amenintarile directe, adica daca ameninta ca la urmatoarea mutarea sa obtina un avantaj material sau stategic. Pentru aceasta trebuie sa urmarim mai intai care sunt posibilele mutari urmatoare ale piesei pe care tocmai a mutat-o. Apoi, vom urmari daca prin mutarea acelei piese a creat posibilitati de atac pentru alte piese si care sunt acelea.

Atunci cand o piesa ne este atacata avem urmatoarele posibilitati:

1. sa fugim cu ea

2. sa o aparam

3. sa atacam o piesa cu o valoare egala sau superioara

4. sa o sacrificam pentru a obtine un avantaj strategic important

Prin exercitiu de calcul putem ajunge sa anticipam o suita tot mai mare de mutari ale adversarului si sa gasim cele mai bune riposte. Astfel de exercitii se realizeaza in cadrul antrenamentelor tactice. Antrenamentele initiale vor consta in rezolvarea de diagrame de tipul mat intr-o mutare.

ro_RORomanian