INCEPUTUL PARTIDEI

Orice partida de sah presupune trei faze ale desfasurarii jocului:

1. Deschiderea

2. Jocul de mijloc

3. Finalul

In fiecare dintre aceste faze ale partidei jucatorul trebuie sa se ghideze dupa anumite principii strategice. Ele sunt diferite de la o faza la alta.

In deschidere urmarim:

1. Ocuparea centrului cu pionii si avansarea lor cat mai mult in teritoriul advers.

Ca in orice razboi, este important sa stabilim linia frontului cat mai departe in teritoriul advers.

2. Dezvoltarea pieselor usoare, cai si nebuni.

Cautam sa dam o valoare cat mai mare pieselor usoare sprijinind cu ele, in acelasi timp, ocuparea centrului. De asemenea, este important sa urmarim realizarea unei colaborari cat mai bune intre acestea.

3. Punerea regelui la adapost

Inainte de a incepe un atac serios asupra adversarului trebuie sa ne asiguram ca regele propriu se afla in afara pericolului. Cel mai adesea, punerea regelui la adapost inseamna efectuarea rocadei mici.

4. Analiza structurii de pioni

Este important sa putem aprecia modul in care structura pionilor se va stabiliza. In acest fel vom putea identifica punctele slabe ale structurii adverse precum si coloanele pe care putem ataca sau chiar patrunde in tabara adversa. Structura pionilor determina intr-un procent covarsitor posibilitatile de atac si de aparare ale ambelor armate.

5. Dezvoltarea pieselor grele, regina si turnurile.

Dupa ce am identificat coloanele pe care putem ataca si pe care trebuie sa ne aparam, precum si zona in care se va desfasura mai mult jocul nostru in viitor, stabilim pozitiile cele mai avantajoase pe care trebuie sa le ocupe regina si turnurile.

ro_RORomanian