TABLA DE ȘAH

TABLA DE SAH

Sahul presupune o lupta intre doua armate: una imbracata in alb, iar cealalta imbracata in negru. Aceasta lupta are loc pe un teritoriu restrans, in forma de patrat, care este impartit, la inceputul partidei, in mod egal de cele doua armate:

TABLA DE SAH.

TABLA DE SAH

Tabla de sah este formata din 64 de patrate: 32 albe si 32 negre, numite campuri.

Ea este traversata de o linie orizontala, frontiera, ce o imparte in doua parti egale: partea albului si partea negrului.

FRONTIERA

Si vertical, tabla este impartita in doua parti egale numite flancul regelui si flancul damei. Ele se numesc asa, deoarece, la inceputul partidei, in una din parti sunt asezati regii, iar in cealalta reginele (damele).

FLANCURILE

Campurile formeaza 8 coloane (verticale), 8 linii (orizontale) si diagonale (oblice). Fiecarei coloane ii corespunde o litera de la a la h (stanga la dreapta), iar fiecarei linii ii corespune o cifra de la 1 la 8 (de la alb spre negru). In felul acesta, fiecare camp poate fi identificat prin alaturarea unei litere (coloana) si unei cifre (linia). (Ex: e4) Asezarea corecta a tablei de joc presupune ca in coltul din stanga albului sa fie un patrat de culoare neagra (a1).

denumirea campurilor

Diagonalele sunt de doua feluri, albe si negre, si de marimi diferite. Diagonalele cele mai lungi se numesc diagonale mari.

DIAGONALE

Tabla de sah are un centru mic sau restrans, format din 4 campuri: d4, e4, d5, e5. Deasemenea, vorbim si despre un centru mare sau larg, format din 16 campuri ce alcatuiesc un patrat cu colturile c3, f3, f6, c6.

CENTRUL

ro_RORomanian